Milaş

Comuna Milaş este situată în partea de sud-est a Dealurilor Lechinţei, pe cursurile superioare ale râurilor Lechinţa şi Archiud, în sud- estul judeţului Bistriţa Năsăud, la 22 km de oraşul Reghin şi 56 km de municipiul Bistrita. Comuna se află în zona de câmpie a judeţului având însă şi dealuri de înălţimi medii.


În subsolul localității se găsește un masiv de sare. Principalele resurse ale comunei Milaş sunt legate de pământul fertil prielnic desfășurării activităților agricole și zootehnice, de zăcământul de gaz metan, precum și de posibilitatea amenajării unor zone de agrement acvatice.
Comuna se învecinează la:

- nord şi nord-est cu comuna Teaca,
- nord-vest cu comuna Sânmihaiu de Câmpie,
- vest cu comuna Miceştii de Câmpie,
- la vest şi sud-vest cu comuna Urmeniş,
- sud şi sud-est cu judeţul Mureş.

 

Comuna Milaş are în componenţă şase sate: Milaş, satul de reşedinţă, Comlod, După Deal, Ghemeş, Hirean şi Orosfaia.


Satul Milas, mai demult Milașul Mare, (în maghiară Nagynyulas, colocvial Nyulas, în germană Hasendorf, în traducere "Satul cu iepuri", "Iepureni") este atestată documentar din anul 1315, dar se poate spune că aceste locuri frumoase au fost populate încă din vremea daco-romană.


Satul Comlod, mai demult Comlodu (în dialectul săsesc Komelodn, în germană Komeloden, Hopfengarten, în trad. "Grădina cu hamei", în maghiară Komlód, Komolód, Komlós) este atestat documentar în anul 1322 sub denumirea de Comloş.


Satul Orosfaia, în maghiară Oroszfája, în traducere Lemnul Rușilor, este atestat documentar din anul 1297 sub denumirea de Oruzfaya.

 

Personalităţi culturale locale

 

Cardinalul Iuliu Hossu (1906) s-a născut în Comuna Milaş. Doctor în Filosofie și Teologie, militant pentru Unirea Transilvaniei cu România. Preot greco-catolic, înălțat până la grad de episcop și cardinal, a intrat în istorie odată cu evenimentele de la Alba Iulia din 1918, unde a citit declarația Marii Uniri. Luptător pentru eliberarea Ardealului de sub ocupația ungurească, a fost întemnițat la Sighet de comuniști și a murit în recluziune, bătrân și bolnav, la Mănăstirea Căldăruşani.


Trasee turistice

Milaş sat Comlod - Dealurile Comlodului/râul Comlod - Biserica reformată sec. al XVI- lea, Biserica "Sf. Arh.Mihail şi Gavriil" sec. al XVII -lea, castelul "Teleki" sec. al XVII -lea.

 

 

Înapoi